חולי RA המטופלים עם מעכבי Janus kinaseי(JAKis) נמצאים בסיכון מוגבר לשלבקת חוגרת (HZ: herpes zoster). במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Rheumatology' מטרת החוקרים הייתה לבדוק את הבטיחות והאימונוגניות הסרולוגית בעקבות מתן של חיסון תת-יחידה (subunit) HZי(HZ/su) בחולי RA שטופלו עם JAKi, שכן קיים מחסור בידע בנוגע לאוכלוסייה זו.
עוד בעניין דומה
לצורך כך החוקרים אספו חולי RA שטופלו עם JAKiי(n = 82) ב- Department of Rheumatology, Skåne University Hospital, Lund and Malmö, שוודיה, וכן נבדקי ביקורת בריאים (n = 51). משתתפי המחקר קיבלו שתי מנות של החיסון HZ/suי(Shingrix), והחוקרים השתמשו ב-indirect ELISA לצורך אנליזה על תגובות הנוגדנים הספציפיים לחיסון.
בנוסף, החוקרים השתמשו באנליזה של שונות משותפת (analysis of covariance) על מנת להשוות את רמות הנוגדנים לאחר החיסון בין המטופלים ולבין הביקורות, ובאנליזה רגרסיה לינארית מרובת משתנים על מנת לבדוק את המנבאים הפוטנציאליים לתגובה לחיסון. כמו כן, החוקרים ערכו אנליזה על תופעות הלוואי של המשתתפים בדיווח עצמי, וכן על שינויים בפעילות המחלה בחולי RA.
מתוצאות החוקרים עולה כי נצפתה עלייה מובהקת ברמות הנוגדנים הספציפיים לחיסון, הן בקרב החולים והן בקרב הביקורת (P < 0.0001). עלייה של פי ≥ 4 ברמות הנוגדנים נרשמה בקרב 80.5% מהחולים ו-98.0% מהביקורות. עם זאת, נמצא כי רמות הנוגדנים לאחר החיסון היו נמוכות יותר בחולים בהשוואה לביקורות [יחס 0.44 (רווח בר-סמך של 95% 0.31, 0.63)] וכן נמוכות יותר בקרב החולים שטופלו עם מעכבי JAK + מתוטרקסט, בהשוואה לטיפול יחיד עם מעכבי JAK [יחס 0.43 (רווח בר-סמך של 95% 0.24, 0.79)].
עוד עולה מתוצאות החוקרים כי נצפתה שכיחות גבוהה של תופעות לוואי, אשר היו לרוב קלות/בינוניות בחומרתן. יש לציין כי חולה אחד פיתח HZ, ושישה חולי RA (6.5%) חוו פעילות מוגברת של המחלה בעקבות החיסון.
לסיכום, ממצאי החוקרים מצביעים על כך שהחיסון HZ/su היה אימונוגני מבחינה סרולוגית במרבית חולי ה-RA שטופלו עם JAKi. זאת ועוד, נמצא כי לחיסון היה פרופיל בטיחות מתקבל על הדעת. החוקרים מוסיפים כי ממצאיהם תומכים בהמלצה להשתמש בחיסון HZ/su בקרב אוכלוסייה פגיעה זו.
מקור: