חולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RA) נוטים לסבול מתת-תזונה. עם זאת, יש מחסור במחקרים המתמקדים בקשר בין תת-תזונה ובין תמותה מכל סיבה בקרב חולים עם RA. במחקר אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת 'Frontiers in Nutrition', מטרת החוקרים הייתה לבדוק את הקשר בין תת-תזונה לבין תמותה מכל סיבה בקרב חולים עם RA בעוקבה ארצית גדולה.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו אנליזה על נתוניהם של 1,976 מבוגרים מעל גיל 18 במסגרת ה-National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999–2014. החוקרים בחרו את ה-Controlled Nutritional Status Score (CONUT) ואת ה-Nutritional Risk Indexי(NRI) על מנת להעריך את המצב התזונתי של חולים עם RA. בנוסף, החוקרים השתמשו בעקומות השרידות של קפלן-מאייר (KM) ובמודלים של רגרסיית הסיכונים הפרופורציונליים של קוקס לצורך בחינת הקשר בין תת-תזונה ובין תמותה מכל סיבה.
מתוצאות המחקר עולה כי שכיחות תת-התזונה ב-1,976 חולים עם RA (57.38 ± 0.40 שנים, נשים 59.9%, מוצא לבן לא היספני 69.9%) הייתה 18.8% כאשר השתמשו ב-CONUT ו-26.6% כאשר השתמשו ב-NRI. עקומות ההישרדות של KM הראו כי תת-תזונה נקשרה עם שכיחות גבוהה יותר של תמותה מכל סיבה במהלך תקופת המעקב, אשר ארכה 10 שנים (log-rank test, P < 0.001). במודל המתוקן במלואו, יחס הסיכונים המתוקנן לתמותה מכל סיבה בחולים עם תת-תזונה בינונית עד חמורה ב-CONUT וב-NRI היה 5.63 (רווח בר-סמך של 95% P <0.001; 2.55-12.45) ו-2.56 (רווח בר-סמך של 95% P <0.001 ;1.81-3.62), בהתאמה, בהשוואה לחולים ללא תת-תזונה.
לסיכום, תת-תזונה מהווה ממצא שכיח ביותר בחולים עם RA, בשיעור של כ-18.8% (CONUT) ועד 26.6% (NRI). תת-תזונה נקשרת בחוזקה לסיכון מוגבר לתמותה מכל סיבה. ממצאי החוקרים מדגישים את החשיבות בשימת לב ובהתערבות במצבם התזונתי של חולי RA. כמו כן, יש צורך בעריכת ניסויים קליניים נוספים על מנת להעריך באופן פרוספקטיבי את ההשפעה של התערבויות תזונתיות על הפרוגנוזה של חולים עם RA.
מקור: